България е известна не само с природната си красота и древни исторически паметници, но и с качествените си вина.
Историята на Виненият туризъм по света датира от много години. Да се запознаят с хората, от чиито ръце се е родила божествената напитка и заедно с това да чуят историята на района е невероятно преживяване за туристите. Българското вино се отличава изключителни вкусови качества. Предложено сред неповторимата атмосфера на избата и съчетано с българските обичаи и традиции, то разтапя сърцата и оставя незабравими спомени.
Основно дегустациите се извършват в избите, където вината отлежават в дъбови бъчви. Важна е директната, емоционална връзка.
Виното е свързано с нрава, бита и фолклора на българина. Зарязването на лозето е първия празник на виното, свързан с много традиции и честван от векове насам. Веселбата на Трифон Зарезан протича с обилно виночерпене, народни хора и наричания за плодородие.
Всеки, който иска да съчетае полезното с приятното и обича туризма, би избрал Виненият туризъм като вид развлечение. Релаксирайки извън населенето място в което живеем, вече и у нас можем да научим нещо повече за един от най-интересните продукти-виното и да посетим ново място в България.
Удоволствие за всеки предпочел тръпката на винения туризъм е да посети Винарска Изба Виноград в гр. Перущица, като бива въведен в тайните на винопроизводството. Първата стъпка е цеха за първично винопроизводство в гр. Брестник, а след това и самото бутилиране в избата в Перущица. В дегустационната зала, изцяло обновена през юни 2008 година, могат да бъдат посрещнати групи от около осемдесет туристи, които ще имат удоволствието да дегустират вина, придружени с тематична дискусия от наш технолог.